Czarny dom naturalny w Małopolsce

Urok opalanych desek i naturalnych wnętrz

Ten czarny dom został zaprojektowany w zrównoważony sposób po długich analizach lokalizacji. Nietypowa jest orientacja działki, gdyż wjazd znajduje się od strony południowej, a widoki od północnej. Wymagało to rzeźbienia bryły w literę T tak by wydzielić strefy i oddzielić wejście od intymnego salonu, kuchnię natomiast otworzyliśmy widokowo na góry panoramicznym oknem. Salon, od strony południowej dużym przeszkleniem wyłapuje również zyski słoneczne w postaci ciepła. Nasadzenia roślinności od strony przeszkleń, mają przeciwdziałać przegrzaniu domu latem.

Innowacyjność projektu polega między innymi na zastosowaniu tradycyjnych materiałów takich jak słoma, drewno, glina, w nowoczesnym wydaniu. Budynek będzie wznoszony w technologii strawbale, czyli szkieletu drewnianego wypełnianego słomą. Wszelkie materiały, w tym ocieplenie stolarki z wełny owczej, są starannie dobrane by ślad ekologiczny budynku był jak najmniejszy. W domu też zastosowano wiele zrównoważonych elementów również w instalacjach oraz ogrzewaniu np. zastosowano akumulacyjny piec chlebowo-grzewczy. Czarną elewacje tworzą naturalne deski modrzewiowe, opalane ogniem, szczotkowane i olejowane naturalnymi olejami. Bardzo wiele do projektu wnieśli inwestorzy swoimi pomysłami i otwartością na nasze :). Budowa ruszy na wiosnę. Jesteśmy trakcie projektu budowlanego.

Widok
Działka
Rzuty
Elewacje
Widok